Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 16:53 - УЪРКШОП за 2 теста за ЛИЧНОСТНА ТВЪРДОСТ (Hardiness) от цикъла ни "Лаборатория за ТЕСТОВЕ" - на 09.12.2010 г.
Автор: psihotestove Категория: Други   
Прочетен: 3121 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.12.2010 17:00



image

От Институт Ре-Генезис имаме удоволствието да Ви поканим на 09.12.2010 г. (четвъртък) от 18 ч. на своя седми практически уъркшоп от втория цикъл „Лаборатория за Тестове”, представляващ самостоятелен негов модул на тема:

2 теста за Личностна ТВЪРДОСТ
(
Hardiness)

PVS/HardySurvey-III-R на С.Мади и др. (адапт. на Д.Леонтиев) и  HQ на С.Кобейса

С тези две методики ние продължаваме нашата традиция да запознаваме българските психолози с психотестове, и стоящите зад тях психологични конструкти и теории, които се отнасят за позитивните, конструктивните, а не за негативните страни в нашата психика и поведение, нещо, което е като че ли слабо застъпено в нашата родна психология (виж по-долу някои от психологичните конструкти в тази посока).

image

 

Както и повечето други подобни позитивни психологични конструкти (напр. resilience, sense of cohesiveness, learned resourcefulness и др.), понятието “hardiness” възникване не от естетически, морални или други философски съображения, а като следствие от емпирични, често лонгитюдни,  проучвания. В конкретния случай, това са 12-годишните изследвания (1975-1987) провеждани от група психолози от Чикагския университет ръководени от Салваторе Мадди с над 400 мениджъри от компанията Illinois Bell Telephone. Вследствие на тези изследвания се установява, че въпреки сериозния стрес (предстоящи масови съкращения на половината от персонала на компанията) има хора, които са устойчиви на появата на психологически и физически болестни симптоми (т.н. група с висок стрес и с ниска заболеваемост е била ок. 1/3 от участниците в проучването). Устаноява се, че тази група устойчиви на стрес и заболеваемост мениджъри имат комплекс от личностни нагласи, които ги предпазват от негативните психологични и здравни последствия от високия и хроничен стрес. Този синдром, комплекс, пакет от личностни качества те наричат hardiness” (личностна твърдост, устойчивост, якост, каленост, здравина, издръжливост, жизнестойкост). В него те включват три характеристики, т.н. 3C: 

 

  • Commitment - въвлеченост, включеност,
  • Control  - чувство за контрол и
  • Challenge  - възприемчивпост на риска и предизвикателствата, склонност към промени.   

Tова проучване и следващите след него многобройни изследвания и публикации на екипа на С.Мади от края на 70-те години досега стартират една популярна пресечна област между психология на личността и психология на здравето – личностната твърдост, в която има близо 1000 публикации и десетина методики, разработени са тренинг програми за стимулирането и развитието й в различни рискови групи – мениджъри, учители, медицински работници, военни, полицаи, спортисти, деца и юноши в риск и др. 

image

 Тук трябва да направим едно важно пояснение, тъй като не рядко в чужбина, а у нас по правило, конструкта и теста за личностна твърдост се свързва изключително с името на Сюзан Кобейса. Всъщност тя е аспирантка на известния психолог Салваторе Мади и през известен период (1976-1983) е член на неговия екип от Чикагския университет, който е провеждал споменатите по-горе изследвания в компанията IBT. Няколко години след защитаването на дисертацията тя вече не е част от този екип и се премества в CUNY, където работи и досега. Всъщност екипът на С.Мади разработва подхода „личностна твърдост” систематично вече повече от 30 години и то в различни направления:

- като личностен психологически конструкт – според С.Мади, можем да го разглеждаме като операционализация на понятието „смелостта да бъдеш” или „да действаш въпреки всичко” на екзистенциалния философ П.Тилих, т.е. това понятие се развива в рамките на традициите на екзистенциалистко-хуманистичната психология, един от видните представители на която е С.Мади;

- като методика – тук наред с теста, който първоначално използва С.Кобейса се разработват и използват още десетина други методики (виж по-долу за това);

- като обучителна и тренинг процедура – тук приносът е най-вече на създадения от С.Мади преди четвърт век Институт по Личностна Твърдост (Hardiness Isntitute) в Ървин, Калифорния, и на ръководителката на нтренинг програмите му – Дебора Кошаба.  

image

 Към момента има около дузина методики, които измерват личностната твърдост (hardiness), като те могат да се разделят на три поколения – 1-вото поколение е оригиналната методика от 70-те години, която включва айтеми от няколко други въпросника от този период. Тя се нарича Unabridged (Combined) Hardiness Scale (с 53 айтема) и използвана е от С.Кобейса и други от екипа на Мади през 1979 г. Второто поколение методики са от 80-те години и са пълен или съкратен вариант на теста на екипа на С.Мади - Personal Views Survey от 50 айтема, има и кратки варианти от 15 айтема. Тяхната цел е да подобрят психометричните характеристики на първия тест.  Третото поколение е HardySurveyIII-R (2001) , който наред с личностната твърдост, измерва също и няколко други нейни аспекти – изложеност на стрес, копинг стратегии, социална подкрепа. Съществуват няколко кратки форми – от 12, 15 и 18 айтема, както и няколко специализирани теста за личностна твърдост, предимкно в областта на здравето.

 

Двете методики, които ще предложим в нашия уъркшоп посветен на тестовете за личностна твърдост са:

            1. Диагностична методика, която комбинира тестовете Personal Views Survey (50 айтема) и HardyAttitudes от пакета HardySurveyIII-R (18 айтема), модифицирани и адаптирани за източно-европейските реалности от екипа на известния руски психолог. Д.А.Леонтиев (2006) – от 45 айтема;

            2. Скрининг методика на С.Кобейса - “How Hardy Are You?” (от 12 айтема), която е съкратен вариант на нейния тест - Hardiness questionnaire;

 

За колегите, които проявяват интерес към личностната твърдост, ако проявяват интерес към нейното изследване можем да предоставим още няколко методики – DRS (Dispositional Resilience Scale) на П.Бартон (45 айтема), HHI (Health Hardiness Inventory) на С.Полак (34 айтема), RHHI-24 на В.Гебхарт (24 айтема), които заедно можем да изследваме за приложимостта им в български условия спрямо различни популации.  

image

  Психологичният конструкт за личностна твърдост се позиционира в съвременната психология в челото на подобни конструкти, като:

   - салутогенеза, генерализирани ресурси за съпротива и чувство за кохерентност на А.Антоновски,

   - посттравматичен растеж (posttraumatic growth) на Тадески и Калхун,

   - вътрешна локализация на контрола на Дж.Ротер,
   - самоефикасност (self-efficacy) на А.Бандура,
   - устойчивост (resilence) на Вернер,
   - воля за смисъл / цел в живота на Франкл,
   - научен оптимизъм (learned optimism) на М.Зелигман,
   - научена ресурсност (learned resourcefulness) на Розенбайм,
   - научена обнадежденост (learned hopefulness) на Зимерман,
   - процъфтяване (flourishing) на Кейс,
   - омоществяване (empowerment) на Фрейе,
   - копинг
(coping) на Лазарус,
   - вътрешна сила (inner strenght) на Молъни, Роуз, Ру и др.
   - себетрансцендентиране (self-transcendence) на Рийд,
   - благополучие (wellbeing) на Бейкър,
   - качество на живота на Линдстрьом,
   - социален капитал на Пътнъм,
   - културален капитал на Бордьо,
     и много други.

Сферата на приложение на модела и тестовете за личностната твърдост не се ограничават само до психотерапията, клиничната и здравната психологии.

Поради универсалния и позитивния си характер, те могат да се ползват с голям успех и в такива различни области като:
   - детска психология,
   - училищна психология,
   - при деца с обучителни и поведенчески проблеми,   - психопатология,
   - клинична психология,
   - спортна психология,
   - трудова и организационна психология,
   - психология на религията,
   - трансперсонална психолгия,
   - консултативна психология
     и мн. др.

Предлаганите тестове стават все по-популярни от 10-15 години в редица страни от Европа, Америка, Азия, Австралия, Африка. Надяваме се, чрез нас и вас те да започнат да се ползват и в България.

 

Данните за надеждността и валидността им са много добри.

  Тестоветете са подходящи за всички групи психолози - както академични, така и практически, в почти всички области на психологията

 


Уъркшопът ще се проведе на 0
9.12.2010 г. (четвъртък)  от 18 до 20 ч. в семинарната зала на централния офис на Институт Ре-Генезис – София, ул. „Шишман”, 5, вх.Б, ет.1

Цената за участие в уъркшопа е:
   -
35 лв. за студенти;
   -
45 лв. за работещи колеги;

Цената на Ексел файла е 5 лв. Цената на допълнителните материали е също 5 лв.

Пакетната цена е 40 лв. за студенти и 50 лв. за работещи.

Предлагаме следните отстъпки в цените:
   - при предплащане на 3, 6 или 9 има отстъпка в цената им - съответно 5%, 10% и 15%.
   - при записване на група от 3 и повече души от една организация - отстъпка от допълнителни 10%.

Ако заплащате участието си в уъркшопа по банков път – свържете с нас за банковите ни реквизити.

Водещият  Панайот Рандев, който е адаптирал и изследвал тестовете е практически психолог с над 25 годишен стаж. Работил е в И-тута по психология - БАН, бил е преподавател в НБУ и БСУ, бил е главен психолог на Сухопътните войски. Адаптирал е десетки психотестове. Има голям международен опит. Обучил е стотици психолози и други специалисти, в тренингите му са участвали над пет хиляди души. Понастоящем той ръководи агенция за УЧР - Агенция Еталон, Института Ре-Генезис за позитивна и конструктивна психология, както и фондация "Човек плюс".

image

   Цикълът „ЛАБОРАТОРИЯ за ТЕСТОВЕ”  е поредица от вечерни  практически насочени уъркшопи, на които ще се представят и предоставят психологични методики, които измерват важни и популярни в чужбина, но малко познати или рядко използвани у нас психологични конструкти. Те ще се провеждат обикновено в сряда вечер. Но са възможни и изключения, както при предстоящия, ако съвпадат с празници или други събития, за което своевременно ще Ви информираме.

Някои от планираните за представяне методики, които измерват ключови, базални, универсални психични качества, които вече бяха представени в пролетния ни цикъл, и които ще повторим, по искане на колеги, които не са могли да ги посетят, в есенно-зимния ни цикъл са:

       - TAS-20 за измерване на алекситимията;
       - BIS-11 на Барът за измерване на импулсивността;
       - МиниМулт - най-кратката версия на MMPI;
       - МЖ-2 за измерване на психологичната андрогинност, мъжественост и женственост;
  
       - тест за агресия и сродни понятия на Бъс-Пери;
       - LSI за лидерски стил;
       - психогеометрични тестове;
       - тест за склонност към автомобилни произшествия и др.

       - тест за общо телесно и психично здраве GHQ-12;
       - тест за психични защити по модела на Плучик

       - сферичен тест за професионални интереси на Трейси;
       - тест за хомофобия на Адамс;
       - пакет от тестове за творчески потенциял на Уйлямс;
       - пакет от тестове за хранителни разстройства

         и др.

Наред с тях, ще Ви представим и други методики, които спазвайки нашата философия и традиция, са малко познати и/или използвани в България, но са популярни в чужбина.

ВАЖНО за колегите, които не са от София и имат затруднения за участие в нашите уъркшопи за тестовете, но биха искали да ги получат. За тях има
възможност за дистанционно обучение. Обадете ни се за подробности на дадените по-долу координати.

 
За повече информация се свържете с нас на следните координати:

Институт Ре-Генезис
на моб.тел.:  0889443691,
на стац.тел.: (02)9898945,
или ни пишете на е-мейл: 
re_genesis@abv.bg.
     Можете да посетите и блога ни:
http://regenesis.blog.bg, както и да следите настоящия ни блог, специално посветен на нашата Лаборатория за Тестове:  http://psihotestove.blog.bg







Тагове:   Мади,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: psihotestove
Категория: Други
Прочетен: 129847
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 14
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930